Durf jij te kiezen voor jouw werkgeluk?

Durf jij te kiezen voor jouw werkgeluk

Durf jij te kiezen voor jouw werkgeluk?

Toen ik tien jaar oud was, besloten mijn ouders om naar Frankrijk te verhuizen en iets heel anders te gaan doen. Ze zetten ons huis te koop, mijn vader verkocht zijn bedrijf en we namen afscheid van familie, vrienden en buren. We verhuisden naar een klein stadje in de Provence en mijn broer, zus en ik gingen daar naar school. Het idee was om in de Provence een soort camping of B&B op te zetten en eventueel een boetiek te starten. Dat gebeurde net in een tijd dat er veel Nederlanders die kant op verhuisden. Niet elke Fransman zat te wachten op een paar van die Hollanders. Mijn ouders raakten hun huis in Nederland niet kwijt en het opzetten van een camping had toch best wat voeten in aarde. Toen het nieuwe schooljaar weer startte, vonden mijn ouders dat ze een besluit moesten nemen, ook voor ons. Blijven en doorgaan? Of terug naar Nederland en het huis in Frankrijk verkopen? Ze deden het laatste.

Regie nemen

Een mislukt avontuur? Zeker niet. Ondanks dat de droom die mijn ouders hadden anders uitpakte, hebben ze nooit spijt gehad van hun avontuur. Ze droomden jaren over wonen in Frankrijk en keken altijd door de ramen van makelaars naar het aanbod tijdens onze vakanties. Misschien kon het eigenlijk niet uitblijven om die droom een keer na te jagen. Ze probeerden het. Ze namen de regie, en ja het pakte anders uit dan ze voor ogen hadden. Ze stelden hun plan bij om in Nederland opnieuw weer de draad op te pakken. Ook in Nederland volgende een nieuwe zoektocht, en ons leven en het werk van mijn ouders kreeg weer een nieuwe invulling. De Provence heeft nog steeds een speciale plek in ons gezin.

Kijk wat wel mogelijk is

Wat nu als je niet lekker in je werk zit? Of je bent er wel klaar mee. Ik realiseer me dat het maken van een nieuwe stap, niet altijd makkelijk is. Tegelijk is er wel van alles mogelijk. De kunst is om te kijken naar wat welmogelijk is. Ik hoorde eens het verhaal van een man die graag piloot wilde worden. Hij had er alleen de papieren niet voor en de weg daar naartoe was te ver weg. Of eigenlijk niet direct haalbaar. In gesprekken met een coach kwam hij erachter dat waar het voor hem om ging in zijn werk, ‘vrijheid’ was. Samen met zijn coach keek hij naar mogelijkheden waar hij die vrijheid kon vinden. Uiteindelijk werd hij vrachtwagenchauffeur. Ik vind het een prachtig verhaal.

Maak het bespreekbaar

Als je niet gelukkig bent in je werk, kijk dan eerst hoe je de omstandigheden in je baan of werkomgeving kunt veranderen. Vaak is er best veel mogelijk. Wat me vaak opvalt, is dat mensen van alles vinden van hun werk, maar het niet bespreekbaar maken bij hun leidinggevenden of andere betrokkenen. Het gevoel dat de situatie hen overkomt, wordt daarmee steeds groter. Eigenlijk neem je daarmee best een risico. Je frustraties en boosheid niet delen en dieper in je situatie terecht komen, kan je uiteindelijk ziek maken. Of je wordt er zuur van. Dan ben je nog verder van huis. Los daarvan is het zonde om jezelf het plezier in werk niet te gunnen. Per slot van rekening brengen veel van ons gemiddeld meer tijd door op het werk dan thuis. Dingen bespreekbaar maken, kan altijd. Het helpt in het samen zoeken naar oplossingen. Je moet daar alleen wel zelf het initiatief voor nemen. En over een drempel stappen. Ja, het vraagt wel lef. Je zult merken dat het veel kan opleveren als je je uitspreekt.

Durf te ontdekken, durf te dromen

Durf te ontdekken. Als je alsnog echt niet fijn in je baan of werk zit, ga dan op onderzoek uit. Ga praten met mensen die doen wat jij interessant vindt, vraag hoe ze hun werk doen, wat lastig is, hoe ze er gekomen zijn. Dat scherpt je beeld over je dromen en hoe je daar kunt komen. Wat ook kan helpen in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging, is in gesprek gaan met bureaus die bemiddelen in functies die jij leuk vindt.

Wat er nodig is: tijd & lef

Het lijkt zo makkelijk, maar ik merk dat dit voor veel mensen al heel lastig is. Het vraagt twee dingen: tijd en lef. Het goede nieuws is, mensen vinden het vaak heel leuk als je hen benadert om in gesprek te gaan over hun werk en werkervaring. En als het gaat over lef: wat is het ergste dat je kan gebeuren? Dat iemand geen zin heeft in een gesprek met jou of er geen tijd voor heeft. Dat is ok, er zijn voldoende andere mensen die wel met je in gesprek willen.

Maak een plan

Als je beter weet wat je wilt, maak je een plan. Veel mensen denken bij een nieuwe functie gelijk aan solliciteren. Dat is natuurlijk lekker concreet. En hoef je zeker niet te laten. Maar als je wat ouder bent, is dat niet altijd de meest vruchtbare onderneming. Netwerken dan beter werken. Ook als je jonger bent, kan het goed voor je werken natuurlijk.

Netwerken

Netwerken? ‘Maar ik heb geen netwerk, ‘zei iemand mij ooit tijdens een training. Vergeet die gedachte. Iedereen heeft een netwerk; je hebt buren, je familie, je vrienden, je kennissen, ouders van de vriendjes van je kinderen, oud collega’s. Kijk eens om je heen. Wie in jouw omgeving kan jou een ingang bieden bij het type organisatie waar je graag wilt werken? Met wie kun je jouw kennis en ervaring delen en kijken of er mogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar die persoon werkt? Spannend? Ja misschien wel. Als je eenmaal start, vraag je je waarschijnlijk af waarom je er niet eerder mee bent begonnen.

Laat mensen weten wat je wilt

Als je eenmaal beter weet wat je wilt, of waar je naar zoekt, laat dan je omgeving weten wat je zoekt. Dan kunnen anderen met je meedenken. Dat kan in persoonlijke gesprekken. En met social media heb je nog een veel groter bereik. Wat houd je nog tegen?

Wil je meer weten over hoe je werkgeluk kunt realiseren als team of voor jezelf? Of wil je graag coaching bij een vraag in je loopbaan of werksituatie? Laat het me weten.

Vind je het leuk om te linken? Leuk als je me uitnodigt met een korte toelichting.