Wat we kunnen leren van Indiërs

Wat we kunnen leren van Indiërs

Pas geleden bezocht ik na 25 jaar opnieuw Zuid-India. Het voelde als thuiskomen. En dat heeft vooral te maken met de Indiërs en de manier waarop ze in het leven staan. Wat waardeer ik dan zo in Indiërs? En wat kunnen we van ze leren?

Graag deel ik mijn inzichten met je:

Indiërs geven kleur aan het leven

Overal waar je komt in India is er kleur. Indiërs kleden zich bijzonder kleurrijk. Zowel mannen als vrouwen. Ze kleden zich prachtig. Vrouwen in beeldschone sari’s of Salwar Kameez in alle kleuren van de regenboog. Knalroze, knalpaars, blauw, groen…..Geen kleur wordt geschuwd. En mannen dragen dikwijls gekleurde of geruite doti’s (omslagdoek). Maar ook huizen blijven niet ongemoeid. Zuid-India kent felgekleurde huizen, fel blauw, geel, knalroze. Het kan allemaal. En het geeft het dagelijks leven letterlijk kleur. Hoe fijn is dat voor je gemoed. Hoe ‘kleur rijk’ is jouw dagelijks leven?

Indiërs maken echt contact

Indiërs maken graag contact. Ook al spreken ze niet jouw taal, ze zullen hun best doen contact te maken door bijvoorbeeld te knikken, je een bloem geven of gewoon een enorme glimlach schenken. Ook raken ze je makkelijk aan. Daarbij heb ik het niet over me-too achtige taferelen. Maar vrouwen raken je makkelijk aan, evenals kinderen. Op een prettige manier. Eerlijk is eerlijk, ik raak ook graag aan. Het schijnt dat aanraking een positieve werking heeft op onze gezondheid (mits uiteraard met goede intenties). Niet voor niets zei laatst psychiater Dirk de Wachter in de Volkskrant (VK 30 mrt 2019): ‘We moeten elkaar meer vastpakken’, dat is zo’n menselijke behoefte.’

Indiërs zijn heel nieuwsgierig

Natuurlijk, net als op veel reizen komen er veel vragen als ‘where you from? What do you think about my country? Maar in India heb ik ervaren dat mensen echt oprecht nieuwsgierig zijn. Naar jou, naar hoe je leeft, hoe je dingen ziet. Dat leidt tot bijzondere en ook bijzonder open gesprekken. Nieuwsgierigheid is een mooie kwaliteit waarvan ik opnieuw de waarde kon ervaren. Nieuwsgierigheid is het hoofdingrediënt van een gelukkig leven, zegt klinisch psycholoog Todd Kashdan in zijn boek Nieuwsgierig? Het brengt je wijsheid, inzicht, creativiteit, ideeën, verrassingen en kennis.’ (bron: Flowmagazine.nl).

Indiërs zijn levenslustig

Ik heb Indiërs opnieuw ervaren als bijzonder levenslustig. Ondanks de grote armoede die er in India is, ben ik telkens verrast over de vrolijkheid en opgeruimdheid van veel Indiërs. Ze gaan graag in gesprek, doen veel dingen samen, maken een spel van onderhandelen, lachen graag, zijn veel bezig met spiritualiteit en werken doorgaans hard. Het leven in India lijkt ook nooit te stoppen. Of je nu in een rustig gebied bent of in de stad. Er zijn altijd mensen, overal. De levenslust spat ervan af. En dat werkt aanstekelijk.

Indiërs zijn spiritueel

Ik ben echt onder de indruk van de toegewijdheid waarmee Indiërs met hun geloof en spiritualiteit bezig zijn. Ze besteden er aandacht aan, brengen offers, hebben veel aandacht voor hun god of goden en hebben prachtige rituelen die gezamenlijk worden gevierd. De manier waarop dat gebeurt, is in mijn beleving veel vrijer dan wij dat gewend zijn in onder meer kerken. Tempels zijn een ware ontmoetingsplek waar je met familie komt, anderen ontmoet, offers brengt, waar ruimte is voor tal van rituelen, waar priesters dicht bij de mensen lijken te staan, waar olielampjes worden gebrand en waar je kunt bidden en mediteren. En je mag er praten, gewoon hardop. Iedereen, jong en oud loopt door elkaar. En dat maakt dat tempels voor vrijwel iedereen een fijne plek zijn om te zijn.

India heeft me opnieuw geïnspireerd in hoe ik dingen kan doen in mijn dagelijks leven en werk. Heb je nog vragen, laat het me weten.